Dah lama tak masak dalca so hari ni saya masak nasi tomato bersama dalca dan ayam goreng berempah . Dalca yang sedap dimakan dengan nasi minyak/tomato/beriani dan kalau tak habis dalca ni boleh disimpan serta dipanaskan semula dan boleh dimakan cicah dengan roti canai segera mmm anak-anak saya suka tu..
BAHAN-BAHAN :
300 grm daging lembu batang pinang
1 peket kecil rempah kari daging
4 cawan santan - boleh tambah
1 biji terung bulat
1 biji terung bulat
4 biji ubi kentang
1 biji carrot
100 grm kacang dal - direndam sampai kembang .
BAHAN-BAHAN TUMISAN :
BAHAN-BAHAN TUMISAN :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging lembu batang pinang
5 cawan santan
2 biji terung bulat
4 biji ubi kentang
2 biji carrot
200 grm kacang dal
BAHAN-BAHAN TUMISAN :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 peket kecil - serbuk kari daging
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging lembu batang pinang
5 cawan santan
1 peket kecil rempah kari daging
2 biji terung bulat
2 biji terung bulat
4 biji ubi kentang
1 atau 2 batang carrot
200 grm kacang dal - direndam 1 jam
BAHAN-BAHAN TUMISAN :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus atau ditumbuk kasar . Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai . Tos kacang dal yang direndam tadi .
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang dengan halia , kulit kayu manis , bunga lawang , bunga cengkih , buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.
Masukan semua santan dengan kacang dal dan daging ke dalam periuk . Biarkan kuah mendidih serta kacang dal menjadi kembang serta daging menjadi empuk . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit lagi santan . Kacau kuah dan masukkan semua ubi kentang dan biarkan sampai ubi kentang masak lembut dan boleh la dimasukkan sayur terung , carrot serta garam secukup rasa . Bila kuah dalca dah masak , boleh la ditutup api dapur .
Bila masak dalca saya hanya suka guna sayur carrot , kentang dan terung saja . Simple dan sedap..
makan dgn roti canai pun best ni..tak pun roti jala..:)
ReplyDeletesedapnye dalca daging nie...
ReplyDeleteto prettywrite,
ReplyDeleteya makan dgn roti canai or roti jala mmg sedap sgt ni :)
to nurin,
yum yum mmg sedap
Rempah satu packet 500g ke yg Besar punya?
ReplyDeleterempah kari daging yang kecil
Delete