Hari ni baru saya mula masak untuk santapan kami sekeluarga . Hidangan lauk yang saya masak hari ni semuanya juadah yang serba ringkas . Kebanyakkan resepi yang saya masukkan dalam blog ni adalah resepi-resepi yang mudah dan senang nak dimasak . Macam sambal tomato ni pun senang saja nak dibuat dan sangat sedap dimakan bersama ulam-ulaman sebagai pembuka selera .
2 biji cili merah
1 inci belacan - boleh ditambah
1 biji buah tomato - masak ranum
Jus limau nipis secukupnya
1 inci belacan - boleh ditambah
1 biji buah tomato - masak ranum
Jus limau nipis secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
-Tumbuk semua cili merah besama belacan dan garam sampai lumat . Masukkan semua buah tomato yang dipotong kecil dan terus tumbuk sampai buah tomato menjadi hancur . Masukkan jus limau nipis dan gula secukup rasa. Gaul semua bahan-bahan dan rasa sambal ni jika ada bahan yang kurang boleh la ditambah .
Sedapnya makan sambal tomato dengan petai dan pucuk daun gajus...
Selain buah tomato boleh juga diguna buah mangga , buah bacang , buah kuinin , buah belimbing besi untuk dibuat sambal mmmm sedap laa makan nasi kalau ada sambal kan...
No comments:
Post a Comment