Pages

Thursday, 27 November 2014

Tumis sos cili sotong

Alhamdulillah ^_^



BAHAN-BAHAN:

700 gram sotong sederhana besar
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 sudu besar sos cili - boleh tambah
1 sudu besar sos tiram
 air asam jawa secukupnya - jika perlu
sos ikan nampla secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :

-Bersihkan sotong , buang isi perut tapi ambil kepalanya kemudian basuh dan tos sotong serta dipotong ikut pada citarasa sendiri. Tumbuk lumat bawang merah . bawang putih dan halia . 

- Semua sotong dibersihkan dan dipotong kecil-kecil , bersihkan semua bawang dan halia kemudian diracik nipis . Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis semua bahan yg diracik tadi sampai layu dan wangi . Masukkan semua sotong dengan cili sos , sos tiram , sos nampla , sedikit air asam jawa dan kacau semua bahan . Rasa sotong jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan lagi . Bila sotong dah masak boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment