Pages

Tuesday, 11 November 2014

Gulai lemak daging salai campur rebung

Alhamdulillah


BAHAN-BAHAN :

500 grm daging salai
200 grm rebung
5 cawan santan - boleh tambah atau kurang
1 keping asam keping
2 batang serai saiz besar - dititik
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

20 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar

CARA MEMASAK :

Bersihkan daging salai dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu . Serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup.


- Masukkan semua santan dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai dan asam keping . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan boleh dimasukkan semua daging salai bersama rebung . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .

1 comment:

  1. daging salai masak lemak memang terbaik..satu lauk dah cukup dah :)

    ReplyDelete