Pages

Wednesday, 19 November 2014

Goreng pasta campur zucchini dan tomato ceri

Alhamdulillah secukup rasa untuk kami sekeluarga nikmati..


BAHAN-BAHAN :

500 grm pasta spirral
2 biji bawang merah - diracik kecil
3 ulas bawang putih - di ketuk dan racik kecil
200 grm zucchini
25 biji tomato ceri madu
1 peket meatloaf ayam
1 peket sosej
3 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar butter
serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Keju parmesan - ditabur atas pasta bila nak makan

CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan di racik kecil . Rebus pasta sampai empuk dan ditos kemudian ketepikan , semasa air rebusan sudah panas di letak 1 sudu kecil garam . Sayur zucchini dipotong memanjang dan semua buah tomato dipotong dua .

Panaskan minyak zaitun dengan butter dan tumis semua bawang , kacau sampai terbit bau wangi dan bawang jadi layu keperangan . Masukkan meatloaf ayam yang sudah dipotong kecil dengan sosej yang dipotong kecil dan kacau sehingga semua bahan masak . Masukkan semua sayur zucchini dan kacau dalam 3 minit dan masukkan pula buah tomato , kacau semua bahan sampai buah tomato layu .

Masukkan semua pasta bersama serbuk lada hitam serta garam secukup rasa . Masa tengah kacau pasta tu curah satu sudu besar minyak zaitun atas pasta dalam kuali tu dan kacau semua bahan dan bila pasta dah masak boleh la ditutup api .

Sayur zucchini


Tomato cherry


Meatloaf ayam .

1 comment: