First time kami makan ikan kukus kicap ni semasa di restoran Haji Sharin Low di Bangi , sedap la . Saya cari beberapa resepi kukus ikan kuah kicap ni di internet dan bila baca resepi baru lah saya tau macam mana nak hilangkan bau hanyir ikan siakap . Saya cuba masak sendiri kukus ikan ni dan alhamdulillah sesedap rasa ikut citarasa kami sekeluarga . Jika ada yang nak cuba masak kukus ikan siakap ni anda boleh ubah suai resepi mengikut citarasa sendiri .
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap - anggaran 1 kilo
4 biji bawang putih
3 inci halia
daun bawang / sup secukupnya
3-4 sudu minyak sayur
8 biji limau kasturi
BAHAN-BAHAN SOS :
3 sudu besar kicap cair
3 sudu kicap manis kipas udang
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil cuka
serbuk lada sulah secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
4 biji bawang putih
3 inci halia
daun bawang / sup secukupnya
3-4 sudu minyak sayur
8 biji limau kasturi
BAHAN-BAHAN SOS :
3 sudu besar kicap cair
3 sudu kicap manis kipas udang
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil cuka
serbuk lada sulah secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK :
1) Sediakan periuk kukus , isi air di dalam periuk kukus dan masak sampai air mendidih . Sementara tunggu air dalam periuk masak boleh la di bersihkan ikan siakap . Belah 2 semua limau kasturi dan perah air limau ke atas ikan siakap dan bersih bahagian dalam ikan siakap dengan air limau kasturi ni , bilas ikan siakap dengan air biasa dan tos . Kemudian kelar-kelar badan ikan siakap , lumur ikan dengan sedikit garam . Bersihkan halia dan dipotong nipis kemudian masukkan halia ke dalam perut ikan di bahagian badan ikan yang di kelar tadi . Letakkan ikan siakap dalam bekas yang sesuai dan kukus ikan sampai masak .
2) Kupas semua bawang putih dan cicang sampai halus . Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang putih sehingga agak garing dan kemudian masukkan semua bahan sos tadi , kacau sampai sos mendidih . Jika sos terlalu masin boleh ditambah sedikit air dan kalau ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan ikut pada citarasa sendiri . Bila sos dah mendidih boleh la ditutup api dapur .
2) Kupas semua bawang putih dan cicang sampai halus . Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang putih sehingga agak garing dan kemudian masukkan semua bahan sos tadi , kacau sampai sos mendidih . Jika sos terlalu masin boleh ditambah sedikit air dan kalau ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan ikut pada citarasa sendiri . Bila sos dah mendidih boleh la ditutup api dapur .
3) Ikan siakap yang dah masak tadi di alih ke pinggan lain dan dibuang semua air ikan yang keluar masa dikukus . Buang semua halia pada ikan kemudian taburkan daun sup/bawang yang sudah dipotong kecil . Curah kan sos kicap pada ikan kukus , panaskan 3-4 sudu minyak sayur dan tuang rata minyak sayur yang panas ni ke atas ikan siakap . Hidangan ikan ni sedap dimakan waktu panas .
No comments:
Post a Comment