Pages

Tuesday, 25 November 2014

TUMIS HALIA UDANG

Alhamdulillah


BAHAN-BAHAN :

700 grm udang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil plum sos
1 sudu kecil nampla
minyak masak secukupnya

Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri . Jika tak ada sos plum boleh diganti dgn sedikit jus limau nipis atau air asam jawa .

CARA MEMASAK :

Udang dibersih dan dibuang kepala serta ekor kemudian digaul dgn sedikit garam . Panaskan dalam 1 cawan minyak dan goreng udang separuh masak , udang diangkat dan tos dahulu . Bawang dan halia dibersihkan serta diracik kecil  .

Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang serta halia tadi . Masukkan semua sos tiram , plum sos dan semua udang kemudian dikacau rata semua bahan . Jika kurang masin baru la ditambah sedikit garam . Boleh ditambah bahan mengikut selera sendiri .Tutup api dapur dan terus hidangkan .


5 comments:

  1. Wahhhh sedapnyaaaa udang masak cara ni! Boleh cuba ni hehe
    Tq for the resepi kak..:) Kolestrol tinggi gak ye kalau makan banyak2 hehe..

    Jemput dtg blog ekin ye kalau sudi :)

    www.ekinhoza.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama dan tq singgah sini nanti saya pergi blog shikin ya

      Delete
  2. kalau nana ni,dah cukup lauk ni je dengan nasi panas. :) memang menyelerakan

    ReplyDelete