Alhamdulillah
BAHAN-BAHAN :
700 grm udang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil plum sos
1 sudu kecil nampla
minyak masak secukupnya
Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri . Jika tak ada sos plum boleh diganti dgn sedikit jus limau nipis atau air asam jawa .
1 biji bawang merah
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil plum sos
1 sudu kecil nampla
minyak masak secukupnya
Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri . Jika tak ada sos plum boleh diganti dgn sedikit jus limau nipis atau air asam jawa .
CARA MEMASAK :
Udang dibersih dan dibuang kepala serta ekor kemudian digaul dgn sedikit garam . Panaskan dalam 1 cawan minyak dan goreng udang separuh masak , udang diangkat dan tos dahulu . Bawang dan halia dibersihkan serta diracik kecil .
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang serta halia tadi . Masukkan semua sos tiram , plum sos dan semua udang kemudian dikacau rata semua bahan . Jika kurang masin baru la ditambah sedikit garam . Boleh ditambah bahan mengikut selera sendiri .Tutup api dapur dan terus hidangkan .
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang serta halia tadi . Masukkan semua sos tiram , plum sos dan semua udang kemudian dikacau rata semua bahan . Jika kurang masin baru la ditambah sedikit garam . Boleh ditambah bahan mengikut selera sendiri .Tutup api dapur dan terus hidangkan .
sedapnya
ReplyDeletealhamdulillah
DeleteWahhhh sedapnyaaaa udang masak cara ni! Boleh cuba ni hehe
ReplyDeleteTq for the resepi kak..:) Kolestrol tinggi gak ye kalau makan banyak2 hehe..
Jemput dtg blog ekin ye kalau sudi :)
www.ekinhoza.blogspot.com
sama-sama dan tq singgah sini nanti saya pergi blog shikin ya
Deletekalau nana ni,dah cukup lauk ni je dengan nasi panas. :) memang menyelerakan
ReplyDelete