Selamat bercuti dan beristirehat bersama famili..
BAHAN-BAHAN :
500 grm sotong segar
1 biji bawang besar - dipotong membulat
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 batang serai saiz besar - diracik
3 helai daun limau purut - dicarik
1 sudu besar cili kisar
1 batang serai saiz besar - diracik
3 helai daun limau purut - dicarik
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cili sos Thai - boleh tambah
1 sudu besar oyster sos - boleh tambah
1 sudu kecil sos nampla
1 sudu besar kicap
1 sudu kecil sos nampla
1 sudu besar kicap
CARA MEMASAK :
- Semua sotong dibersihkan dan dipotong kecil-kecil , bersihkan semua bawang , halia dan serai kemudian diracik nipis . Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis semua bahan yg diracik tadi sampai layu dan wangi . Masukkan cili kisar dan masak sampai terbit minyak kemudian masukkan cili sos , sos tiram , sos nampla dan daun limau purut , kacau semua bahan . Masukkan semua sotong dan kacau , rasa kuah jika ada terkurang boleh ditambah bahan lagi . Bila sotong dah masak boleh la ditutup api dapur .
Resepi ni hanya panduan , tambah atau kurang kan bahan mengikut citarasa sendiri .
Resepi ni hanya panduan , tambah atau kurang kan bahan mengikut citarasa sendiri .
cik,.nak tanya skit..apa sos nampla?.sila tunjuk ajar..
ReplyDeleteterliur tengok paprik akak ni
ReplyDeleteas salam ..
ReplyDeletedatang bertandang... terus lapar tgk entry akak nie.. by the way kak...jom folow my GA..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html
As salam kak Nannie, bleh tak saya dapatkan no tel akak? saya ada banyak nak tanya tentang tips jaga bunga rose. Saya tengok bunga akak subur sangat. Boleh kngsi ilmu ye kak.
ReplyDeleteemail: kedaimelissa2u@gmail.com