Pages

Tuesday, 1 July 2014

Tumis sos tiram sayur bok choy

Sayur bak choy ni memang sangat sedap di masak tumis stir fry dengan sos tiram . Sayur ni tak perlu di masak terlalu lama supaya sayur kekal ranggup . Sayur bak choy ni akan mengeluar kan air/cecair bila di goreng stir fry jadi hanya perlu tambah sikit saja air untuk kuah . Saya guna udang kertas kecil yang manis , boleh juga di ganti bahan lain seperti fish ball , daging dan ayam . Cara masak yang sangat ringkas tapi sangat sedap .


BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur bok choy
1 genggam udang kertas kecil
2 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram - boleh tambah
1/2 sudu kecil minyak bijan
sedikit air - jika perlu 
garam secukupnya - jika perlu

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur bok choy dan dipotong , ketepikan dulu . Bersihkan udang dan racik halus semua bawang putih  . 

2) Sayur ni di masak cara stir fry jadi kuali mesti betul betul panas dan masak dgn pantas . Panaskan minyak secukupnya dan tumis bawang sampai wangi kemudian masukkan semua udang serta biar kan sampai udang masak . Masukkan sayur bok choy , sos tiram , minyak bijan serta dikacau semua bahan . Jika sayur nampak kering masukkan sedikit air kemudian kacau semua bahan , jika kurang masin baru ditambah garam . Tambah dan kurang bahan mengikut selera sendiri . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . Jangan masak terlalu lama nanti sayur jadi terlalu masak serta jadi lembik . 

2 comments: