Pages

Tuesday, 1 July 2014

Tom yam kuah jernih

Alhamdulillah..


BAHAN A:

3 ketul dada ayam
1 peket cendawan
2 biji buah tomato ranum
10 biji cili api - dititik
1 biji bawang besar
jus limau nipis- secukupnya
2 inci lengkuas
1 biji bawang putih
3 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1-2 pokok daun ketumbar
air secukupnya
Sos nampla secukup rasa
1 sudu kecil gula

*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan ayam dan potong kecil kemudiam kupas semua bawang , lengkus dan di racik nipis . Masukkan air dalam periuk bersama semua bawang , lengkuas , daun limau purut , serai , cili api dan biar sampai kuah mendidih .

2) Masukkan semua ayam dulu dan kacau bila ayam dan masak baru la last sekali masukkan cendawan dan buah tomato yg di pototng empat , kacau sekejap sampai cendawan masak dan boleh la dimasukkan daun ketumbar yg diracik nipis serta ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment