Pages

Thursday, 3 July 2014

Kuih Cara manis

Alhamdulillah sedap kuih cara manis ni , favorite kami sekeluarga..


BAHAN-BAHAN :

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam

BAHAN INTI KUIH :

Gula secukupnya

CARA MEMASAK :


~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur . Daun pandan di blander dengan santan, tapis.



~ Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk memastikan adunan tidak berketul .

~ Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.

~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.

~ Angkat dan boleh lah diletak bercantum sepasang-sepasang .


Saya suka guna acuan bentuk buah cermai sebab bentuk kuih cara akan jadi sangat comel .


Alhamdulillah sedap kuih cara ni..

1 comment:

  1. Salam Ramadan akak..

    Elok jer nampak kuih cara tu :)

    ReplyDelete