Alhamdulillah..
BAHAN-BAHAN :-
1 biji terung panjang - saiz besar
1 cawan ikan bilis
3 papan petai - boleh tambah
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
10 sudu besar cili kisar - boleh tambah
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan ikan bilis
3 papan petai - boleh tambah
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
10 sudu besar cili kisar - boleh tambah
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :-
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci belacan
CARA MEMASAK :-
- Bersihkan ikan bilis dan ditos . Ambil buah petai dan di potong 2 . Panaskan 4 sudu besar minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar secukupnya . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .
- Masukkan bawang besar dan dikacau sekali sekala , biar bawang masak layu . Masukkan semua ikan bilis dan petai , kacau semua bahan . Biar ikan bilis masak serta sebati dengan kuah sambal . Kemudian boleh la di asukkan air asam jawa secukupnya kemudian terus kacau sambal .
- Masukkan semua petai yang sudah dipotong kecil dan kacau semua bahan sampai sekata jika sambal nampak kering boleh ditambah sedikit minyak masak . Rasa sambal jika kurang masin boleh ditambah garam . Selalunya saya akan masukkan 1 sudu kecil gula dalam sambal ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas .
- Masukkan semua petai yang sudah dipotong kecil dan kacau semua bahan sampai sekata jika sambal nampak kering boleh ditambah sedikit minyak masak . Rasa sambal jika kurang masin boleh ditambah garam . Selalunya saya akan masukkan 1 sudu kecil gula dalam sambal ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas .
- Bila terung dah masak boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .
menu menggoda anak tekak
ReplyDeletethank you bg idea.kalau x saya petai aseklah masak sambal udang petai jer...hehe
ReplyDelete