Pages

Tuesday, 15 July 2014

Masak lemak labu

Alhamdulillah mmg sedap betul buah labu yang dimasak lemak . Makan nasi suam-suam dgn masak lemak labu ni dan dengan ikan masin sepat mmmm sodap laa mesti tambah nasi laaa..


BAHAN-BAHAN :

900grm labu
1 liter santan cair - kalau kurang boleh tambah
300 ml pati santan - blh tambah
1 biji bawang merah - saiz besar
1 ulas bawang putih - saiz besar
2 cm kunyit hidup
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
1 batang serai saiz besar - dititik
1 helai daun kunyit - disiat
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

1. Bersihkan bawang merah , kunyit hidup dan putih kemudian ditumbuk . Bersihkan labu dan buang kulit kemudian dipotong menjadi ketulan kecil dan masukkan dalam periuk kemudian masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan cair , ikan bilis, daun kunyit , serai dan garam . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan mendidih dan labu separuh masak .


2 . Tambah pati santan dan garam secukup rasa . Biarkan labu masak dan menjadi empuk tapi tidak lembik . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment