Alhamdulillah sedap pizza ni .
BAHAN DOH PIZZA :
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening
BAHAN UNTUK TOPPING :
1 tin sos speghetti PREGO TRADITIONAL - secukupnya
1-2 ketul dada ayam
1 sudu kecil mix italian herbs
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
Cheese monzarella
Cheese cheeder
cili capsicum - potong nipis-nipis
nenas tin - potong kecil-kecil
CARA MASAK TOPPING AYAM :
*Potong bawang besar dan cincang halus bawang putih . Dada ayam dipotong nipis dan dicincang . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang sampai layu kemudian masukk semua dada ayam dengan mix herbs serta cili capsicum serta garam secukup rasa . Biarkan ayam ni cukup masak tutup api dapur dan ketepikan.
UNTUK DOH PIZZA :
:- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung , tuang bancuhan yis dan air suam kemudian digaul tepung dan boleh dimasukkan air suam . Gaul adunan hingga menjadi doh . Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10 -15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang bersih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.
:- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung , tuang bancuhan yis dan air suam kemudian digaul tepung dan boleh dimasukkan air suam . Gaul adunan hingga menjadi doh . Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10 -15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang bersih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.
Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seluruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 15 -20 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk .
Sapu sos bolognese Prego pada pemukaan doh tadi , kemudian boleh la susun topping ayam dengan cili capsicum , nenas dan last sekali taburkan keju monzarella serta keju cheedar . Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180'C celcius sehingga topping masak kekuningan
Doh pizza yang dah cukup naik ditekan menjadi nipis untuk memenuhi ruang dulang pizza ni kemudian di cucuk dengan garpu . Kemudian boleh dibakar selama 15-20 minit pada suhu 180'C supaya masak .
wah nmpk mcm piza hut pnya je..sedap..piza fav QH ni..
ReplyDeletehai
ReplyDelete