Pages

Tuesday, 25 February 2014

Tumis air sayur bayam

Cara masak sayur yang sangat simple dan digemari oleh anak-anak saya ^_^


BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur bayam
1 peket fish ball
1 peket fucuk & suhun
sos tiram secukupnya 
air secukupnya
Sedikit minyak utk menumis

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis kecil

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur bayam dan ambil semua daun  , ketepikan dulu . Bersihkan ikan bilis dan ditumbuk dengan bawang putih serta bawang merah . Rendam suhun dan fucuk sampai kembang ditos dan ketepikan dulu . Belah 2 semua fish ball ketepikan dulu .

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi dan kacau rata semua bahan dan masukkan fish ball . Kacau semua bahan dan masukkan air secukupnya . Biarkan kuah mendidih dan masukkan sayur bayam , fucuk & suhun , garam dan sos tiram secukupnya .  Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 

1 comment:

  1. salam..masak tumis air macam ni pun sedap..simple..

    ReplyDelete