Pages

Friday 28 February 2014

Sambal tumis udang kering & terung

Alhamdulillah sedap ^_^



BAHAN-BAHAN :

500 grm terung panjang - jenis kecil
Garam dan gula secukup rasa
air asam jawa secukupnya
10 sudu besar cili kisar - boleh tambah
3 sudu besar udang kering direndam dan ditumbuk kasar

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan bakar

CARA MEMASAK :

Terung dibersih dan dipotong kecil . Panaskan dalam 4 sudu besar minyak masak dan tumis semua cili kisar kemudian masukkan bahan ditumbuk dan udang kering . Kacau semua bahan dan biarkan masak sampai wangi . Jika sambal nampak kering tambah sedikit lagi minyak . Kemudian masukkan semua terung dan garam , gula dan air asam jawa secukup rasa . Kacau semua bahan sampai terung layu dan masak .

*Terung ni akan meresap semua minyak jadi jika nampak sambal macam kering saja boleh la ditambah lagi minyak . Kacau sambal tumis ni untuk mengelak sambal menjadi hangit . 

Buah terung ditanam secara organik dari kebun sayur mertua den ^_^

1 comment: