Pages

Friday, 14 February 2014

Sup kepah pedas

Alhamdulillah sodappp..


BAHAN-BAHAN :

2 kilo kepah
2 batang serai - dititik
2 sudu besar cili kisar
10 biji cili api - di titik
4 keping daun limau purut - disiat
1 sudu kecil belacan
4 sudu cili sos Thai
jus limau nipis secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN DIRACIK NIPIS :

1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas

CARA MEMASAK :


- Bersih kepah dan ketepikan dulu . Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan terus tumis bahan diracik sampai wangi . Masukkan cili kisar dgn belacan dan kacau biar sampai cili masak . Terus masukkan air secukupnya kemudian masukkan serai , cili sos thai , cili api . daun limau purut dan jus limau nipis secukupnya . 

- Bila dah sup dan mendidih masukkan semua kepah , masukkan gula dan garam secukup rasa . Kacau semua bahan biarkan kuah memdidih dan kepah masak baru la ditutup api dapur .


** Tambah atau kurangkan bahan ikut citarasa sendiri 

No comments:

Post a Comment