Pages

Friday, 31 January 2014

Tumis air pucut keledek... yum..yum..

Alhamdulillah memang sedap sayur pucuk keledek ni .


BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur pucuk keledek
sos tiram secukupnya 
Sedikit air masak - jika perlu
Sedikit minyak utk menumis

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis kecil

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur pucuk keledek dan ambil semua daun kalau daun saiz besar dipotong 2 , ketepikan dulu . Bersihkan ikan bilis dan ditumbuk dengan bawang putih serta bawang merah . 

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi dan kacau rata semua bahan dan masukkan sayur pucuk keledek dengan sos tiram secukupnya . Jika sayur-sayuran ni nampak agak kering boleh dimasukkan sedikit air masak dan kacau semua bahan . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 


Pucuk keledek , cantik colornya. 

1 comment:

  1. selalu pucuk ni nina celur jea. cicah budu. hehe

    ReplyDelete