Pages

Friday 21 February 2014

Kari telur ubi kemili

Alhamdulillah sedap..


BAHAN-BAHAN :

8 biji telur ayam
1/2 kilo ubi kemili
5 cawan santan - boleh tambah
1 peket rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air
3 cm halia
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang ( 2cm) kulit kayu manis
1 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Rebus semua telur sampai masak kemudian dikupas kulit dan dikelar keliling telur . Bersihkan ubi kemili dan direbus sampai empuk kemudian siat semua kulit ubi kemili dan ketepikan dulu . Kupas semua bawang , halia dan ditumbuk lumat .

Panaskan sedikit minyak anggaran 6 sudu besar dan tumis semua kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dan kacau sekejap kemudian boleh dimasukk semua bahan tumbuk iaitu bawang dan halia tadi . Kacau lagi sampai bawang layu dan masukkan bancuh rempah kari dalam periuk . Boleh ditambah minyak jika rempah nampak agak kering . Biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .

Masukkan santan dan biarkan kuah mendidih serta kacau kuah . Boleh la dimasukkan semua telur bersama ubi kemili serta garam secukup rasa . Biar kari terus mendidih dan kacau dengan perlahan , bila nampak ubi telah sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur. 


Ubi kemili yang direbus sampai empuk dan disiat kulitnya .

2 comments: