Saya dan suami memang gemar makan sup tulang lembu termasuk la sup ekor dan selalunya sebulan sekali saya mesti masak sup tulang special request dari hubby . Bila masak sendiri lagi puas hati kita dapat pastikan bahan yang terbaik digunakan macam bila beli tulang tu saya akan pilih tulang fresh tempatan sama la juga dengan bahan-bahan lain saya beli fresh dari pasar berdekatan dengan rumah saya ni . Ada banyak pasar di Puchong ni dan barang-barang dijual dengan harga berpatutan .
Banyak sangat kelebihan bila masak sendiri ni kita boleh masak ikut citarasa sendiri dan kebersihan memang terjamin . Saya sentiasa ingat pesan seorang teman rapat Kak Nah , dia bagi tahu saya anak-anak yang membesar dengan makanan yang dimasak oleh emak/ibu/mama ni akan sentiasa rapat dengan mamanya , hati anak-anak sentiasa teringat pada ibubapa mereka . So bila kita masak makanan untuk family sentiasa la berdoa semoga makanan yang kita masak dan bagi anak-anak makan ini akan menjadikan anak-anak kita membesar menjadi seorang muslimah/muslimat yang soleh/solehah , Amin amin amin ya robulalamin .
Ok saya sertakan resepi sup ekor ni ya , Selamat berhujung minggu...
BAHAN-BAHAN:
500gm ekor lembu
5 biji kentang
3 biji tomato
1 pokok daun sup dan daun bawang
3 batang celery
Garam secukup rasa
Air mencukupi sehingga menutupi daging dalam periuk
*Air kena cukup sebab nak masak sampai ekor/dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum kalau daging masih liat air perlu ditambah dan terus masak daging .
BAHAN-BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis - anggaran 3cm panjang
2 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 cm halia
1 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan putih*
1 sudu kecil lada hitam*
Semua bahan-bahan bertanda * ni digoreng tanpa minyak dalam kuali sehingga terbit bau wangi kemudian dikisar halus .
CARA MEMASAK :
- Semua bawang , halia dikupas kulit dan dimayang halus . Biji Ketumbar , lada hitam serta jintan putih digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , tomato juga dipotong 4 .
-Panaskan sedikit minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang , halia dan kacau dan biarkan sampai bawang layu kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan rempah tumisan . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan ekor lembu tadi dan kacau dan biarkan sampai kuah mendidih .
-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga ekor/daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua ubi kentang serta batang celery yang dipotong kecil . Biarkan ubi kentang empuk dan baru la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
salam...ooh my kegemaran, tapi makan selalu tak senang sbb fikirkan 'lelomaknya'..so sesekali je lah tu pun makan diluar, hayat hidup belum ponah lai masak sup ekor.
ReplyDeletewlksalm ma`chiks,
ReplyDeletehmm sama la kita ya hehe betul tu tak leh makan selalu sebulan sekali ok la
Thanx..nk try wt la..skg ada ekor..nk wt sup..try gna resipi akak..
ReplyDelete