Sarapan pagi kami sekeluarga hari ni...memang sedap..
BAHAN-BAHAN:
4 cawan nasi
1 biji telur - boleh tambah
2 sudu besar sos tiram-boleh tambah
1 sudu besar kicap manis - boleh tambah ikut selera sendiri
1 sudu besar kicap manis - boleh tambah ikut selera sendiri
1 sudu kecil minyak bijan
Cendawan tiram secukupnya
10 batang jejari ketam - dipotong kecil ( boleh tambah )
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK HALUS :
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :
1) Bersihkan cendawan dan disiat kecil kemudian potong semua jejari ketam ketepikan dulu , lerai-leraikan nasi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau harum.
2) Masukkan jejari ketam serta dikacau sampai masak kemudian masukkan sos tiram , minyak bijan dan masukkan pula telur dan kacau semua bahan menjadi rata. Masukkan cendawan yg sudah dikoyak kecil . Kacau semua bahan sampai cendawan masak .
3) Masukkan pula nasi yang telah dilerai-leraikan tadi dan kacau sehingga semua bahan menjadi mesra . Masukkan kicap serta serbuk lada hitam secukup rasa dan kacau untuk 5 minit lagi sehingga nasi menjadi agak kering dan boleh la ditutup api dapur. Jika kurang masin baru ditambah kicap atau garam secukup rasa .
Nasi goreng cendawan!!! yum yum.... jadi lapar perot, hu hu
ReplyDeleteto lieya ,
ReplyDeletemmmm mmg sedap yum yum
sedapnya....sy memang suke cendawan tiram.
ReplyDeleteambik bau je ler dr MUO ni
ReplyDeleteMasa bila masuk cendawannya?
ReplyDeletekalau buat mlm sok pg mkn...basi dak klu bubuh cndawan ni
ReplyDelete