Pages

Wednesday, 5 October 2011

MASAK LEMAK PUTIH TAUGEH

Sayur taugeh masak lemak yang dicampur dengan kucai dan sedikit cendawan tiram . Masak lemak putih macam ni memang sedap dimakan dengan nasi dan kalau ada ikan goreng dengan sambal belacan lagi la best hehehe makan nasi bertambah laa . Menu simple tapi sungguh sedap dan menyelerakan..

BAHAN-BAHAN:

200 gm taugeh
1 ikat kucai - dibersihkan n potong
Sedikit cendawan tiram - disiat-siat
2 cawan santan pekat - boleh tambah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis

* Kalau santan terlalu pekat boleh ditambah sedikit air

CARA MEMASAK :
Bawang merah dan putih dimayang halus atau boleh ditumbuk sekali dengan ikan bilis . Masukkan santan , semua bawang dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih . Masukkan semua taugeh , kucai , cendawan tiram  dan garam secukup rasa , terus kacau sampai semua sayur masak .

No comments:

Post a Comment