Oreo cheese cake ni memang favorite anak-anak so last week saya buat la sebiji kek ni untuk celebrate birthday Adam yang ke 4 tahun . Kali ni saya guna resepi yang saya jumpa dari blog dan kalau nak tengok resepi asal boleh la klik SINI . Agak mudah nak buat cheese cake ni dan rasanya hmmmmm sangat-sangat sedap . Perlu simpan kek ni sekurang-kurangnya 8 jam supaya oreo cheese cake ni betul-betul keras dengan elok . Texture kek ni cukup elok lembut dan padat so perlu la ikut resepi ni betul-betul untuk dapat hasil yang sangat memuaskan ya tapi saya ubah sikit resepi kek ni macam saya tambah gula lagi sebab anak-anak suka manis so tapi jumlah bahan-bahan lain masih sama macam resepi asal...
Anakanda Adam posing bersama kek birthday..
Oreo cheese cake yang sedap sangat ni...
BAHAN-BAHAN :
250 grm cream cheese
300 grm cream/whipping cream
80 grm gula castor - boleh tambah jika suka lebih manis
45ml susu segar dalam kotak
10 ml lemon jus
1 sudu besar gelatin halal brand Nona
45ml susu segar dalam kotak
10 ml lemon jus
1 sudu besar gelatin halal brand Nona
1 sudu kecil vanilla esen
3 sudu besar air suam
15 keping biskut oreo dihancur-masuk dalam adunan cheese
CARA MEMASAK :
base cheese cake , saya guna tin kek ukuran 8 inci .
BASE :
120 grm biskut oreo-dihancurkan
50 grm butter dicairkan
Biskut oreo dihancur halus kemudian digaulkan dengan butter yang dicair sehingga cukup sebati dan boleh dipadat atau dikepal-kepal . Kemudian semua adunan biskut ni tekankan sampai padat dalam bekas yang sesuai . Sejukkan selama 30 minit - 1 jam.
FILLING :
- Pukul whipping cream sehingga agak kembang dalam 2-3 minit sahaja dengan menggunakan speed sederhana dan pastikan jangan terlebih pukul ya . Kemudian simpan dalam peti sejuk .
-Bancuh gelatin dengan 3 sudu air suam dan semua lemon jus dalam periuk dan masak gelatin ni dengan menggunakan teknik double boiling sehingga gelatin betul-betul larut dan masak . Proses ni sekejap saja .
- Putar 250gm cream cheese bersama gula castor , esen vanilla dan susu hingga kembang creamy .
- Masukkan bancuhan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua bahan kemudian masukkan adunan whipping cream tadi dan kacau semua adunan sehingga sebati . Kemudian masukkan semua biskut oreo yang dihancur dan gaul adunan bagi rata .
-Bancuh gelatin dengan 3 sudu air suam dan semua lemon jus dalam periuk dan masak gelatin ni dengan menggunakan teknik double boiling sehingga gelatin betul-betul larut dan masak . Proses ni sekejap saja .
- Putar 250gm cream cheese bersama gula castor , esen vanilla dan susu hingga kembang creamy .
- Masukkan bancuhan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua bahan kemudian masukkan adunan whipping cream tadi dan kacau semua adunan sehingga sebati . Kemudian masukkan semua biskut oreo yang dihancur dan gaul adunan bagi rata .
-Tuang adunan cream cheese tadi ke atas base. Sejukkan didalam peti sejuk selama 8-12 jam kalau biar lagi lama kek dalam peti sejuk lagi baik dan bila dah keras baru dikeluarkan dari acuan .
Saya hias pemukaan atas oreo cheese cake ni dengan kepingan biskut dan juga saya hancurkan beberapa keping biskut dan saya taburkan atas kek ni . Perlu pastikan kek ni betul-betul keras so perlu simpan kek ni dalam peti ais selama 8 jam atau lebih . Bila dah keras baru la boleh dikeluarkan kek ni dari acuan kek .
sedapnye..
ReplyDeletep/s - hepy besday adam ^^
sedap la kak....terliur ni...bertuah adam dapat mama yang pandai membaking ;p
ReplyDeleteselamat hari lahir yee adam.semoga adam membesar jadi anak yang soleh.
to khaty tuah,
ReplyDeletemmg sedap n tq ya for the birthday wishes utk Adam :)
to adik liemaopurut,
mmg sedap ni alhamdulillah syukur la hehehe mama Adam ni resepi yg simple2 boleh la masak hehehe . terima kasih ya untuk doa adik Liemaopurut tu ,aminx3 .
my fav. nih..bhn2 dah ada,mcm nak buat jer lps ni..
ReplyDeleteya Allah sdpnyer...........t'liur.,seb baek x pregnant.heheee...kt luar ade jual ke cmni kak.?
ReplyDeletewhipping cream tu yg jenis apa ya?
ReplyDeletesedapnye nk try buat lr at umh
ReplyDelete