Assalmualaikum dan selamat pagi Ahad..
Minggu ni saya banyak masak menu masak lomak cili api la , saya masak menu favorite husband ni . Kalau ada menu masak lomak cili api memang berselera sangat dia makan . Cara nak masak masih sama macam masak lomak cili api yang lain kuah mesti pekat dan guna kunyit hidup serta cili api kampung yang kecil-kecil tu . Boleh dimasukkan juga ikan kering/masin sepat dalam gulai masak lemak ni tapi kali ni saya tak goreng berasingan ikan sepat masin ni . Hmmm memang tak terkata sedapnya makan nasi..syukur alhamdulillah...psssttt kalau ada sambal tempoyak lagi la sodap kan hehehe...
15 biji terung telunjuk - dibersih serta dibelah 2 saja
2 cawan santan pekat - boleh tambah
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK
Masukkan semua santan , ikan bilis , bahan ditumbuk lumat , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua terung telunjuk dan garam secukupnya . Sekali sekala kacau serta biarkan sampai kuah mendidih dan terung telunjuk masak , boleh la ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
tambah sambal belacan & ulam, fuhhh, terangkat!!!
ReplyDeleteWaaa..feberet saya juga ni terung telunjuk....penggsannn >>___<<
ReplyDeletetiap kali buat masak lemak cili api, sy memang suka letak terung telunjuk..sedapppp.
ReplyDeletelapar dah perut ni........
jarang jumpalah terung ni..
ReplyDeletesedap kan.. maklong suka.. rebus cicah sambal belacan pun sedap..
to umialya,
ReplyDeleteadusss memang sedap la
to Mat Gebu ,
hehehehe jgn pengsan , sama la akak n suami pun suka terung telunjuk sedapkan
to liemaopurut,
betul tu mmg sedap yum2
to maklong,
memang jarang jumpa di area KL kan maklong tapi kat pasar tani ada .