BAHAN-BAHAN :
1 ikat sayur kucai bunga
cendawan tiram secukupnya
cendawan tiram secukupnya
100 grm daging batang pinang - dipotong kecil-kecil
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
Garam atau bahan perasa secukup rasa
Sedikit air
Sedikit air
1/2 sudu kecil tepung jagung - dicampur dgn sedikit air
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :
-Basuh sayur kucai bunga kemudian dipotong . Bersihkan cendawan serta disiat-siat .
-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai bawang menjadi layu kekuningan . Masukkan daging dan kacau , biarkan sampai daging masak . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit air .
- Masukkan semua sos tiram secukup rasa serta minyak bijan kemudian masukkan sayur kucai dan kacau rata . Masukkan semua cendawan tadi serta terus kacau , bancuh sedikit tepung jagung dengan sedikit air kemudian tuang ke dalam sayur ni , kacau lagi sehingga la sayur masak dan boleh ditutup api dapur .
- Bancuhan tepung jagung akan menjadikan kuah sayur ni pekat tapi kalau tak mau campur bancuhan tepung ni pun ok saja .
- Bancuhan tepung jagung akan menjadikan kuah sayur ni pekat tapi kalau tak mau campur bancuhan tepung ni pun ok saja .
Ni la rupa sayur kucai bunga..
nanie..
ReplyDeleteselalu maklong nampak bunga kucai ni.. tp bila nak beli mesti terpikir.. nak masak macamna.. bila nanie masak macam ni teringin nak cuba.. tq nanie..
ok maklong sama2 , saya dulu pun makan sayur ni di rstoran cina muslim , bila balik rumah saya cuba masak sendiri hehehe
ReplyDelete