Pages

Friday, 28 October 2011

SAYUR KUCAI BUNGA TUMIS SOS TIRAM


BAHAN-BAHAN :


1 ikat sayur kucai bunga
cendawan tiram secukupnya
100 grm daging batang pinang - dipotong kecil-kecil
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
Garam atau bahan perasa secukup rasa
Sedikit air
1/2 sudu kecil tepung jagung - dicampur dgn sedikit air

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

-Basuh sayur kucai bunga kemudian dipotong . Bersihkan cendawan serta disiat-siat . 

-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai bawang menjadi layu kekuningan . Masukkan daging dan kacau , biarkan sampai daging masak . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit air .

- Masukkan semua sos tiram secukup rasa serta minyak bijan kemudian masukkan sayur kucai dan kacau rata . Masukkan semua cendawan tadi  serta terus kacau , bancuh sedikit tepung jagung dengan sedikit air kemudian tuang ke dalam sayur ni , kacau lagi sehingga la sayur masak dan boleh ditutup api dapur .

- Bancuhan tepung jagung akan menjadikan kuah sayur ni pekat tapi kalau tak mau campur bancuhan tepung ni pun ok saja .

Ni la rupa sayur kucai bunga..

2 comments:

  1. nanie..
    selalu maklong nampak bunga kucai ni.. tp bila nak beli mesti terpikir.. nak masak macamna.. bila nanie masak macam ni teringin nak cuba.. tq nanie..

    ReplyDelete
  2. ok maklong sama2 , saya dulu pun makan sayur ni di rstoran cina muslim , bila balik rumah saya cuba masak sendiri hehehe

    ReplyDelete