Pages

Friday, 7 October 2011

Masak lemak cili api nangka muda

Alhamdulillah sedap nangka masak lemak cili api ni yang saya masak untuk kami makan tengahari ni dengan ikan masin , sambal belacan dan ikan tenggiri masak kicap..lagi satu menu simple dari dapur saya...

BAHAN-BAHAN :

Nangka muda secukupnya - direbus sampai empuk
santan pekat secukupnya
1 genggam ikan bilis - dibasuh
1 serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - boleh tambah kalau suka pedas
1 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK:


Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping , ikan bilis , daun kunyit dan santan ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih dan masukkan nangka tadi . Kacau semua bahan-bahan dan masukkan garam secukup rasa . Biarkan sampai nangka masak sebati dengan kuah dan mendidih kemudian boleh la ditutup api dapur . 


* Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.

6 comments:

  1. Malaysian cuisine is quite new to me, so I am looking forward to reading and learning more from your blog.

    ReplyDelete
  2. sedap tu..saye mmg suke makan nangka muda masak mcm tu..makan dgn nasik panas2kann...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...

    2 hari lepas saya pun baru jer masak nangka muda.....dia masak lmak jugak tapi tak guna cili....baru fikir nak buat entry masak lemak nagka muda...nanti senang2 dtg blog saya....

    apapun syabas....blog ni sangat2 berjaya dan banyak resepinya....

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya kak..menu2 akak ni wat sy terliur jer..t pas pantang nak msk mcm he..he..

    ReplyDelete
  5. to shaheen ,
    tq and do come again ya

    to ainnoraini ,
    mmg sedapkan ada pula sambal belacan dgn ikan masin mmg best makan dgn nasi panas2

    ReplyDelete
  6. to justdila79,
    ye ke ok boleh nanti saya gi jalan2 blog dila ya , tq singgah sini

    to suzie,
    yum2 syukur alhamdulillah ok lepas pantang cuba masak ya

    ReplyDelete