Pages

Monday, 18 July 2011

Daging goreng kunyit

Hari ni akak masak simple saja dan salah satu menu ialah daging goreng kunyit cara Kelantan ni . Sedap daging dimasak macam ni dan nak masak pun mudah je , akak dah tambah bahan macam sos tiram dan sos nampla serta cili capsicum . Kalau tak ada sos nampla boleh la diguna garam saja . Selalunya untuk resepi ni minyak banyak diguna masa menumis tapi ikut pada citarasa kita la nak goreng kering macam akak masak ni atau nak kuah yang cukup berminyak .



BAHAN-BAHAN:

500 grm daging batang pinang
1 biji bawang merah
1 biji cili capsicum
1 sudu besar sos tiram
Sos nampla dan gula secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan daging dan potong kemudaian daging direbus dengan sedikit serbuk kunyit sehingga daging menjadi empuk dan air rebusan tinggal sikit ( hampir kering ) . Panas kan minyak secukupnya dan tumiskan bahan tumbuk tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum . Masukkan cili capsicum yang sudah dipotong kecil .

3) Masukkan bawang besar , sos tiram , daging dan terus kacau kemudian masukkan sos nampla serta gula secukup rasa . Kacau semua bahan sehingga daging masak dan boleh la ditutup api dapur .

*Boleh ditambah 2-3 warna cili capsicum bagi cantik menu ni dan kalau nak pedas masuk la cili api sikit .


Sedapnya daging goreng kunyit ni..

2 comments:

  1. ada lagi tak daging goreng kunyit tu....sedap! Kak Amie suka.....

    ReplyDelete
  2. to amie ,
    dah habis la daging kunyit ni lain kali saya masak lagi ya

    ReplyDelete