Pagi tadi lepas dah selesai masak nasi akak masak pula lemon cupcake ni dan resepinya macam biasa akak dapat dari website favorite akak la JoyofBaking . Kalau masuk kat website tu dan tengok gambar macam-macam jenis kek , roti , cookies adoihhhh terliur ya tahan je la kalau boleh semuanya akak nak try masak . Akak dah cuba banyak juga resepi kek dari website JoyofBaking ni dan alhamdulillah semuanya jadi cantik dan sedap . Pagi tadi akak masak kek lemon ni pula dan akak letak topping cream cheese hmmmm sedapnya kalau ikut resepi asal untuk topping cake ni ialah lemon frosting tapi akak nak habiskan stok cream cheese so akak tukar la resepi topping nya. Kek ni memang sedap la amat gebu dan lembut yum yum...
Rasa kek ni lemak manis dengan rasa lemon dan bau kek ni sangat wangi..
BAHAN-BAHAN :
260 gm tepung
200 gm gula castor
230 gm butter -suhu bilik
230 gm butter -suhu bilik
4 biji telur size A
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil baking powder
parutan kulit dari 1 biji buah lemon
60 ml jus lemon - saya guna 50ml
TOPPING CREAM CHEESE:
200gm cream cheese*
1 cawan gula icing - boleh tambah kalau suka lebih manis *
1 sudu kecil jus lemon
*Pukul cream cheese bersama gula secukup rasa sehingga kembang dan menjadi fluffy
TOPPING LEMON FROSTING
1 cawan gula icing
2 sudu besar jus lemon
- Gaul gula dengan lemon jus sehingga sebati , kemudian boleh la dituang/sapu ke atas cupcake ni sehingga rata kalau meleleh ke tepi pun tak apa .
CARA MEBANCUH ADUNAN DAN MASAK :
-Panaskan oven pada suhu 180'C . Parut kulit sebiji buah lemon sampai nampak kulit putih dan perah ambil jusnya . Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan dulu .
-Pukul gula bersama butter sehingga menjadi ringan , fluffy dan bertukar menjadi warna pucat . Masuk kan sebiji demi sebiji telur dan terus pukul sehingga sebati . Masukkan parutan kulit lemon serta esen vanilla dan terus pukul sehingga bahan menjadi sekata dan mesra.
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul semua bahan kemudian masukkan jus lemon sedikit demi sedikit . Kaup balikkan semua bahan-bahan sehingga menjadi mesra serta sebati . Masukkan adunan kek ke dalam paper cup .
- Bakar adunan kek ni selama 20-25 minit atau sehingga kek masak . Guna kan lidi untuk cucuk tengah kek jika lidi tu keluar bersih bermakna kek sudah masak . Sejukkan cupcake dan kemudian boleh la disapu cream cheese dan hias mengikut kreativiti sendiri .
Cupcake lemon yang baru masak dan dibiarkan sejuk sepenuhnya di atas relai besi ni . Harum semerbak kek ni memang mengoda betul la dan rasanya pun sedap..
Akak taburkan gula berwarna-warni bagi cupcake cute ni nampak lagi sweet , ikut pada kita la nak hias cupcake ikut kreativiti masing-masing ya..
cantik topping dia kak :)
ReplyDeletesaya dah follow...thanks follow blog saya.
Saya dah berangan nak buat makroni bakar (seperti resepi akak kat bwh) buat berbuka nanti...harap2 sempat :)
sedapnyee.. saya suke kek yg masam2 ni heheh. thx follow blog sy.. ai follow u yer.. ;))
ReplyDeleteterima kasih dtg ke blog saya..
ReplyDeletesedapnya....
kak
ReplyDeletesaya dah try resepi makaroni bakar akak...sungguh sedap...thanks kak.
singgah rumah saya ye :)
to kasihredha,
ReplyDeletehihi thanks topping simple je tu,ok try la buat makaroni bakar tu ya.
ok nanti akak gi blog kasih ya tgk hasilnya
to nadya,
ReplyDeletemmg sedap kek ni bau wangi ok thanks follow blog saya
mamaema,
ReplyDeletesama n tq juga sudi singgah sini , dtg lagi ya
tumpang tny..nape kalau saye buat kek..lepas kek tu dah sejuk,paper cup kek tu jadi kembang..dah x melekat kat kek lg..nampak x cantik bila nak hidang untuk tetamu..kenapa erk boleh jadi mcm tu??
ReplyDeleteHai..Assalam sis....mohon share resepinya yeee...tq tq
ReplyDeleteSalam sis.sekali adunan ni dapat berapa pcs ye sis?
ReplyDeleteterima kasih resepi nya
ReplyDelete