Pages

Wednesday, 27 May 2015

Tumis sambal telur ketam

Pagi tadi masa di kelas mengaji dekat Sirajul Munir saya tanya kak Zah ( kawan sama mengaji ) cara nak masak ketam yg paling sedap . Kak Zah bagi tau ketam sedap dimasak lemak cili api campur daun kunyit atau dimasak sambal telur ketam . Hmmmm saya tak pernah masak ketam sambal telur , boleh try ni ^_^ . Saya ambil resepi dgn kak Zah dan balik rumah terus saya masak sambal ketam telur ni , semerbak bau dapur sampai ke ruang living hall rumah saya dengan bau ketam yg wangi bila digoreng dan lepas dimasak sambal ni . Syukur alhamdulillah memang sedap ketam bila dimasak sambal tumis telur ni ^_^ terima kasih kak Zah sebab kongsi resepi , terbaek laaa


BAHAN-BAHAN :-

3 kg ketam
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
8 sudu besar cili kisar
10 sudu besar cili sos Thai
6 sudu besar sos tiram
3-4 biji telur
Air asam jawa secukupnya - jika perlu
gula secukup rasa - jika perlu

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :-

4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia

Guna 3 biji atau 4 biji telur ikut pada selera sendiri . Masa menumis masukkan cili kisar dan sos sedikit demi sedikit sampai dapat rasa yang kita suka . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

CARA MEMASAK :-

- Bersihkan ketam serta digaul dengan garam kemudian digoreng sehingga masak tapi jangan terlalu garing kemudian di angkat dan ditos . Keluarkan sedikit minyak goreng ketam dari dalam kuali dan simpan minyak goreng ketam itu .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar secukupnya . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Masukkan bawang besar , gula dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan cili sos Thai secukupnya  dengan tomato sos jika kurang masam baru ditambah air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Masukkan 1 sudu besar gula dalam sambal ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas kalau suka sambal manis boleh ditambah lagi gula . Kacau semua bahan dan boleh dirasa jika ada bahan kurang boleh ditambah ikut selera sendiri .

- Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan telur kemudian dikacau bagi telur hancur , jika kering ditambah minyak bekas goreng ketam tadi . Kacau rata telur sampai amsak , guna api kecil atau sederhana besar supaya sambal tak hangit . Masukkan semua ketam yang digoreng dan kacau bagi rata sambal dgn ketam . Rasa sambal jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan yg diperlukan kan . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur . 


Sambal tumis ketam denagn telur , yum yum sedap sangat ni . Saya rata je ketam ni tanpa makan dengan nasi ^_^ kalau ketam saiz besar mesti lagi sedap ^_^



Ketam yang digoreng sebelum di tumis dengan sambal .

No comments:

Post a Comment