Pages

Friday, 15 May 2015

Sup ayam kampung

Alhamdulillah yum yum ^_^


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam kampung , anggaran 1.5 kg
1 pokok daun sup & daun bawang
4 batang celery
Garam secukup rasa
Air mencukupi sehingga menutupi ketulan daging ayam dalam periuk

*Air kena cukup sebab nak masak sampai daging ayam kampung jadi empuk , kena check isi ayam untuk pastikan daging empuk atau belum kalau daging ayam masih liat air perlu ditambah dan terus masak tulang lembu ni 

BAHAN-BAHAN TUMIS :

1 batang kayu manis - anggaran 2 inci panjang
6 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 biji bawang merah - dikisar 
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
1 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan putih*
2 sudu besar lada hitam*

Semua bahan-bahan bertanda * ni digoreng tanpa minyak dalam kuali sehingga terbit bau wangi kemudian dikisar halus .

CARA MEMASAK :

- Semua bawang , halia dikupas kulit dan dikisar lumat . Biji ketumbar , lada hitam serta jintan putih digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuh/kisar halus . 

-Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bahan kisar dan kacau dan biarkan sampai bahan menjadi wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan rempah tumisan . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan semua ayam kampung tadi dan kacau  dan biarkan sampai kuah mendidih . 

-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging ayam masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua batang celery dan ubi kentang yang dipotong kecil . Biarkan ubi kentang menjadi lembut baru la ditabur daun sup/bawang yang sudah di potong halus ke dalam sup dan boleh ditutup api dapur .

1 comment:

  1. Hi Kak Nennie, resepi ni untuk berapa orang makan? Saya nak masak untuk 10 orang. Tak pasti berapa lebih bahan2 yg perlu. Terima kasih.

    ReplyDelete