Pages

Tuesday, 12 May 2015

Tumis masam manis lala

Syukur alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN :

1  1/5 kilo lala - dibersihkan
1  biji bawang besar
2  ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 inci halia
5 helai daun limau purut di siat
2 batang serai - dititik
7 sudu besar sos cili Thai 
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil sos ikan nampla
Sedikit jus limau nipis - jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :

Bersihkan lala serta tos dan diketepikan dulu .                    
Bawang putih , bawang merah , halia ditumbuk lumat dan serai di titik . Bawang besar dipotong membulat serta racik daun ketumbar . 
                    
Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi serta dikacau . Bila dah wangi masukkan cili kisar . Bila cili sudah masak dan pecah minyak masukkan sos nampla , sos tiram , daun limau purut dan dikacau rata . Masukkan semua lala dan cili sos Thai serta di kacau semua bahan . Masukkan garam dan gula secukup rasa serta boleh dirasa sos jika kurang masam baru ditambah jus limau nipis . Boleh ditambah lagi sos cili Thai , tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri . Bila lala dah masak boleh ditutup api dapur.


No comments:

Post a Comment