Ahad sudah di pasar tani banyak dijual pucuk ulam dan sayur kampung , di antaranya adalah pucuk cemperai ni . Pucuk cemperai ni lagi sedap dan lebih manis dari pucuk manis . Pucuk cemperai sedap di masak tumis air atau di masak gulai lemak putih macam yang saya masak ni . Sedapnya pucuk cemperai ni , syukur alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN:
2 ikat pucuk cemperai
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
1 batang sera- dititik
garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan pucuk cemperai dan diambil daun saja , basuh tos dan ketepikan dulu , bersihkan ikan bilis dan bawang merah serta bawang putih dipotong nipis .
Masukkan santan , semua bawang , serai di titik dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua pucuk cemperai dan garam secukup rasa . Sekali sekala kacau sampai pucuk cemperai masak sebati dengan kuah dan masak . Tutup api dapur bila pucuk cemperai sudah cukup empuk dan masak serta boleh dihidangkan .
Bersihkan pucuk cemperai dan diambil daun saja , basuh tos dan ketepikan dulu , bersihkan ikan bilis dan bawang merah serta bawang putih dipotong nipis .
Masukkan santan , semua bawang , serai di titik dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua pucuk cemperai dan garam secukup rasa . Sekali sekala kacau sampai pucuk cemperai masak sebati dengan kuah dan masak . Tutup api dapur bila pucuk cemperai sudah cukup empuk dan masak serta boleh dihidangkan .
Ini la pucuk cemperai
No comments:
Post a Comment