Pages

Friday, 8 May 2015

Hanya di pasar tani

Bila saya teringat dan teringin nak makan sayur kampung pasar tani la tempat yang saya pergi sebab macam-macam jenis sayur kampung ada dijual kat pasar tani . Semua sayur-sayur dan ulam-ulam segar sebab baru di petik sebelum dijual . Hujung minggu baru ni masa cuti 1 Mei kami sekeluarga balik kampung di Kuala Klawang . Syukur alhamdulillah seronoknya balik kampung , masa kat kampung cuaca cukup sejuk sebab sekarang ni musim hujan so memang berkabus la pekan Kuala Klawang ni masa awal pagi . Masuk saja pasar tani mata saya terpesona tengok warna hijau sayur-sayur kampung yang segar bugar ni , ikut kan selera semuanya nak di beli hehehe tapi saya beli sayur yang hanya nak dimasak . Alhamdulillah dan insyallah cuti lain kali kita boleh balik kampung dan singgah paar tani ^_^ macam-macam ada......

Pekan Kuala Klawang pada pukul 7.30 pagi , berkabus sejuk macam kat Cameron Highland . Tenang dan nyaman . Pekan Kuala Klawang maintain sama saja suasananya , udara bersih dan pekan kecil ni masih sama macam 18 tahun dulu .


dari kiri - pucuk tangkis , pucuk paku bara dan pucuk paku tanjung


Daun maman . saya tak pernah makan pucuk ni . Keluarga mertua pun tak makan pucuk ni . Macam mana la asa pucuk maman ni ya ? 


Segar bugar pucuk paku , banyak sungguh pucuk paku sebab sekarang ni musim hujan so memang banyak pucuk paku tumbuh di kawasan kampung . Dulu bapa mertua kutip sendiri pucuk paku bila pergi menoreh getah tapi sejak berhenti menoreh kalau nak makan pucuk paku kami akan beli . 8 tahun dulu masa abah masih aktif menoreh getah selalu juga abah kutip pucuk daun dari dalam kobun getah macam pucuk paku , pucuk cemperai , cendawan kukur yang sebesar syiling 50 sen yang sangat fresh , cendawan busut , daun tangkis dan macam-macam lagi . 


Macam-macam ada huhuh rambang mato den ni tengok , ikut selera semua nak di beli hehe . Kalau ikut cara masak nogori , pucuk paku di masak gulai atau ditumis biasa . Kangkung di tumis biasa dan pernah sekali saya makan gulai lemak kuning kangkung yang mak mertua masal ok la sodap juga . Pucuk pegaga pun dimasak gulai ( disini gulai tu maksud nya masak lemak cili api ) . Pucuk ubi dimasak gulai atau dcelur makan dgn sambal tempoyak . Pisang muda pun dimasak gulai sama juga dengan nangka muda yang dimasak gulai campur daging . Mertua saya tak makan ulam selom dan ulam raja dan di rumah mertua tak ada menu kerabu sebab mertua keturunan Minangkabau so masak semua guna santan, cili dan kunyit hidup iaiatu masak lomak cili api , pedas berdesing tapi sodap hehehe kalau sambal hanya sambal gesek dan sambal tempoyak yang sangat sodap dimakan dengan pucuk ubi rebus , potai , kerdas , jantung pisang celur . Menu simple tapi sangat sedap ^_^


Pucuk paku dan pucuk selom.


Dear hubby beli potai sebab nak masak sambal pucuk kayu 


Perjalanan pulang ke rumah mertuo den , sojuk cuaca dengan pemandangan yang sangat mendamai kan . Mano nak dapek suasana dan cuaco macam ni kat pokan bosa . Balik kampung kumpul adik-beradik bestnyaaa , bila cuti panjang saja baru dapat balik kampung serentak . Rumah wan dan tok riuh rendah dengan suara cucu-cucu kecil , cucu besar tolong jaga cucu-cucu kecil ^_^ . Mak dengan ayah dan wan sibuk masak di dapur , tok pula sembelih arnab untuk dimasak rendang , yum yum cukup sedap daging arnab bila balik kampung baru dapat makan daging arnab alhamdulillah .


Mcam-macam anak pokok dijual kat pasar tani pokan Kuala Klawang ni , anak-anak pokok getah pun ada dijual nasib la den tak boli ^_^

Selesai beli barang kat pasar kami singgah  kat kedai makan berhampiran pasar , orang Klawang mesti tau kedai makan ni sebab roti canai kat kodai makan ni memang sodapppp terbaik . Balik kampung baru dapat makan pulut kuning dengan sambal tumis ikan bilis ni . Kat kampung suami den menu pulut ni memang biasa di makan pada waktu pagi kalau kat negeri lain pulut kuning dimakan dengan rendang tapi di sini pulut dimakan dgn sambal tumis ikan bilis yang dimasak campur santan . Selalunya kalau rewang waktu nak kenduri akan dihidangkan sarapan menu pulut dengan sambal ikan bilis .

2 comments:

  1. Blik n9 terus cakap nogori ye kak...hehe...
    Maman tu...sedap sngt2 buat rendang cili api...tp sy x pndai nk memproses maman...huhu...

    ReplyDelete
  2. Minggu lepas saya baru beli ikan lampam yang sangat besar dan nasih hudup. Almost 3kg berat seekor ikan. Sebelum tu beli ikan salai. Sedap2 kak. Tengok sayur, dah lah segar2, murah2 pula tu...

    ReplyDelete