Syuku alhamdulillah secukup rasa..
BAHAN-BAHAN:
1 kilo sotong
4 sudu besar kicap manis secukupnya
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji cili capsicum merah
1 biji cili apsicum hijau
1 sudu kecil sos plum atau sedikit jus asam jawa
Minyak masak secukupnya
Garam secukupnya - jika perlu
Garam secukupnya - jika perlu
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT:
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAKNYA :
1. Bersihkan sotong dan potong kemudiam dibersihkan sekali lagi , ditos dan ketepikan dulu . Kupas bawang putih , bawang merah dan halia kemudian semua bahan di tumbuk kasar .
2. Panaskan 3 sudu besar minyak sayur kemudian tumis bahan tumbuk sampai naik bau , kemudian terus masukkan semua cili capsicum dan kacau semua bahan sampai cili layu . Boleh lah dimasukkan semua sotong serta terus kacau semua bahan .
3 . Masukkan kicap manis , cili sos , sos tiram dan plum sos secukupnya . Gaul semua bahan dan rasa sotong jika ada bahan yg terkurang boleh ditambah . Nak kurang atau tambah bahan ikut selera sendiri . Sebaiknya masuk sikit demi sedikit bahan utk sos sehingga menetapi rasa kita sendiri .Bila semua bahan sudah digaul mesra sebati dan sotong dah masak boleh la ditutup api dapur dan di hidangkan .
2. Panaskan 3 sudu besar minyak sayur kemudian tumis bahan tumbuk sampai naik bau , kemudian terus masukkan semua cili capsicum dan kacau semua bahan sampai cili layu . Boleh lah dimasukkan semua sotong serta terus kacau semua bahan .
3 . Masukkan kicap manis , cili sos , sos tiram dan plum sos secukupnya . Gaul semua bahan dan rasa sotong jika ada bahan yg terkurang boleh ditambah . Nak kurang atau tambah bahan ikut selera sendiri . Sebaiknya masuk sikit demi sedikit bahan utk sos sehingga menetapi rasa kita sendiri .Bila semua bahan sudah digaul mesra sebati dan sotong dah masak boleh la ditutup api dapur dan di hidangkan .
No comments:
Post a Comment