Pages

Wednesday, 1 February 2012

SIMPLY DELICIOUS - KEK MARBLE

Sedapnya kek marble ni cukup menetapi citarasa saya dan anak-anak . Resepi kek ni saya dapat dari rakan blog juga iaitu dari blog Dapur Tanpa Sempadan - Mat Gebu , terima kasih Mat untuk resepi kek yang sangat mudah nak dibuat dan sangat lah sedap . Dulu-dulu masa kecil mak saya memang rajin masak kek marble yang cukup sedap so sampai la sekarang kek marble memang my all time favorite cake , simply delicious....

BAHAN-BAHAN :

240 gm butter
220 gm gula castor
240 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
4 biji telur gred A
10 gm ovallete
1 sudu kecil esen vanila
60 ml fresh milk
20 gm serbuk koko
20 ml air

CARA MEMBUATNYA :

-Panaskan oven kepada suhu 175'C . Ayak tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan dulu .  Satukan susu dengan esen vanilla . Putar butter dan ovallete sehingga rata dan masukkan gula serta terus diputar lagi sehingga adunan menjadi putih 


- Teruskan mix adunan dan masukkan sebiji demi sebiji telur , jarak antara sebiji telur ialah 1 minit . Putar sehingga adunan jadi kembang . Masukkan tepung sedikit-sedikit berselang seli dengan susu , sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati ( saya putar balik adunan sehingga adunan menjadi sebati - anggaran dalam 3 minit saja )

- Bahagikan adunan kek kepada 2 bahagian , satu bahagian dibiar kosong dan satu lagi dimasukkan bancuhan koko dengan air kosong . Kacau bahagian koko sehingga sebati .


- Sendukkan adunan masuk ke bahagian tengah acuan yang telah dilenserkan tadi berselang seli , mula-mula masukkan adunan kosong lepas tu adunan koko dan ulang sampai habis semua adunan kek ni kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata . Bakar kek sampai masak selama 50 - 45 minit mengikut kepanasan oven masing-masing .  Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja tandanya kek dah masak la . 


Terima kasih Mat Gebu untuk resepi kek marble yang sedap ni..

10 comments:

  1. as-salam
    cantiknye kek marblenye..suka tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , simple je rupa kek ni kan tapi cantik warnanya

      Delete
  2. assalamualaikum..
    klu dah gebu gitu panas atau sejuk sedap je kan..ank2 sy suka kek ni..kdg2 malas nak buat beli jer kek marble jenama SAMUDERA..sedap jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , betul tu ieja . brand samudera sedap ya akak tak pernah beli sbb selalu buat sendiri kek marble ni

      Delete
  3. Replies
    1. alhamdulillah mmg sedap kek ni

      Delete
  4. looks delicious.....first time here...lovely blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks caysera and yes this cake is really so delicious

      Delete
  5. Sedapnya...

    kak, kalau tak letak ovallete tu jadi tak kita punya kek.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kalau tak mau letak ovallete pun

      Delete