Menu makan malam kami semalam , saya masak sambal tumis sardin , telur dadar dan sayur kobis tumis air . Menu simple yang senang nak dimasak dan cukup sedap dimakan dengan nasi kan . Sambal sardin ni lauk kegemaran suami dan anak-anak saya , sambal ni makan dengan roti pun sodap kan....
BAHAN -BAHAN :
1 tin besar ikan sardin cap ayam saja
1 cawan minyak
2 biji bawang besar
10 biji cili api
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih yg besar
1 inci belacan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih yg besar
1 inci belacan
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1) Asingkan ikan sardin dari kuah dan simpan sedikit kuah sebab akan diguna nanti . Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sampai garing . Kuah ikan sardin akan digunakan sedikit untuk resepi ini.
2) Cili api ditumbuk lumat bersama belacan , bawang merah serta bawang putih . Bawang besar di potong nipis-nipis .
3) Panaskan sedikit minyak dan tumis cili api yang ditumbuk tadi dan biar sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar , kacau sampai bawang besar agak layu dan terus masukkan ikan sardin , asam keping , sedikit kuah sos sardin dan garam secukup rasa . Kacau lagi sehingga semua adunan menjadi mesra dan boleh la ditutup api.
Hidangan makan malam kami , sambal sardin bersama sayur kobis serta telur dadar.
sardin, makan dgn telur dadar mmg sedap=)
ReplyDeletebetul tu aine , mmg sedap
Deleteeh eh macam berjanji lak kita kan..kobis tumis air, telur dadar & sambal sardin..peberet kami sekeluarga jg..
ReplyDeleteye ke hihi kebetulan ni tapi menu mcm ni mmg favorite kita kan sedapp laa
Deletepetang nnt la saya masak sardin...untuk mkn malam nnt...
ReplyDeletesenangkan masakye tuu...
betul tu ain , masak sardin mmg paling senang dan sedap kan
DeleteGabungan yg mantap ni kak!
ReplyDeletealhamdulillah mantap dn sedap
Delete