BAHAN-BAHAN:
500 grm sotong
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos nampla/ sos ikan
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm halia
2 cm kunyit hidup
* boleh ditambah cili api kalau nak pedas
CARA MEMASAK:
Bersihkan sotong dan potong , tos sebentar . Panaskan 3 sudu besar minyak masak . Tumiskan bahan tumbuk tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum. Masukkan bawang besar , sotong , sos tiram dan sos ikan serta terus mengacau. Jika kurang masin tambah la lagi sos ikan dan kacau untuk 3-5 minit lagi sampai sotong masak.
* Jangan masak sotong terlalu lama nanti sotong menjadi kecut dan liat. Makanan laut seperti sotong dan udang tak perlu dimasak terlalu lama nanti isinya menjadi ' over cook ' dan tak sedap.
sdpnya..
ReplyDeleteyummy....nampak sangat sedap....
ReplyDelete