Pages

Monday, 6 June 2016

Tumis cili api terung telunjuk

Hari ni 1 Ramadhan , Selamat menjalani ibadah puasa . Dah lama saya tak masukkan enrty resepi di blog saya ni , so hari ni saya share resepi yg simple tapi sangat sedap dimakan dgn nasi suam-suam . Semoga Ramadhan tahun ni lebih baik dari tahun sebelumnya , amin .


BAHAN-BAHAN :

15 biji terung telunjuk  
2 sudu besar ikan bilis - direndam dlm air panas
1 biji telur ayam
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

10 biji cili api
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan  serta kupas semua kulit bawang kemudian semua ikan bilis di rendam sekejap dlm air panas dan ditos . Tumbuk lumat semua bawang putih , bawang merah dengan semua ikan bilis .Bersihkan telur telunjuk dan dipotong menyerong , ketepikan dulu .

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi , kacau rata semua bahan dan masukkan telur . Kacau semua bahan tadi sampai telur masak  . Masukkan semua terung telunjuk serta kacau semua bahan . Boleh masukkan garam secukup rasa . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 

1 comment:

  1. SELAMAT BERPUASA
    tengok siang2 semua nmpak sedappp ja

    ReplyDelete