Pages

Friday, 10 June 2016

Ayam panggang Ramadhan


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam
1/2 sos black pepper
1/2 cawan sos barbeque
1/4 cawan sos perapan ayam jenama Mahsuri  
5 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
1 biji bawang merah - ditumbuk lumat

CARA MASAK :

Ayam dibersihkan serta dikelar-kelar kemudian ayam digaul rata dengan so barbeque , sos black pepper dan sos perapan ayam . Perap ayam selama 6 jam , simpan dalam peti sejuk dulu . Resepi ini boleh dikurang atau ditambah bahannya ikut pada kesesuaian selera kita dan kalau ayam besar kuantiti bahan pun kena ditambah .

- Panaskan grill pan dan oleskan pemukaan grill pan dengan sedikit minyak . Letakkan beberapa ketul ayam kemudian tutup grill pan , guna api sederhana besar . Kena selalu check ayam dan boleh lah di balik-balikkan ayam sampai kesemua bahagian ayam masak dengan elok . dah masak boleh la dihidangkan dgn salad dan chicken gravy.



No comments:

Post a Comment