Pages

Wednesday 29 June 2016

Tumis daging kacang panjang


BAHAN-BAHAN :

600 grm daging batang pinang
kacang panjang secukupnya - dipotong menyerong
1 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa

BAHAN DIMAYANG NIPIS :

3 ulas bawang putih ( saiz besar )
1 inci halia

CARA MEMASAK:

Bersihkan daging dan potong kemudian digaul dengan garam serta kunyit secukupnya dan di ketepikan sekejap dalam 10 minit . Masukkan daging dalam kuali dengan 1 cawan air kemudian biarkan daging masak sampai empuk dan air rebusan tinggal sikit ( hampir kering ) kemudian tolak semua daging tepi dan masukkan 5 sudu besar minyak masak ke dalam kuali dan biar sampai minyak panas dan tumiskan halia serta bawang putih tadi dan kacau . Biarkan seketika sampai bawang putih layu dan naik bau harum . 

Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Masukkan semua kacang panjang yg dipotong menyerong . Kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangkan daging goreng kunyit ni .

3 comments:

  1. Ibu e'in baru masak lauk nie smlm utk berbuka.. Tp e'in mampu tgk jelaaa tak boleh mkn.. Huhu

    ReplyDelete
  2. sedapnye....boleh buat menu berbuka nnti...thanks for the share...

    ReplyDelete
  3. lauk kegemaran ni, sedapnya..yummy.. :-)

    ReplyDelete