Alhamdulillah sedap.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam tua
1/2 kilo pati santan
santan cair secukupnya
7 batang serai- dititik
1 helai daun kunyit - diracik
3 sudu besar kerisi
1-2 keping asam keping
1/2 kilo pati santan
santan cair secukupnya
7 batang serai- dititik
1 helai daun kunyit - diracik
3 sudu besar kerisi
1-2 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
15 biji cili api
2 inci kunyit hidup
CARA-CARA MEMASAK :
2 inci kunyit hidup
CARA-CARA MEMASAK :
1) Bersihkan daun puding dan ambil daun yang muda sahaja . Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam kuali . Kemudian masukkan bahan tumbuk , serai daun kunyit , asam keping , ayam dan santan cair secukupnya sehingga menutupi ayam dalam kuali . Gaul semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak serta lembut . Jika ayam masih liat tambah lagi santan cair dan terus masak sehingga daging ayam lembut .
2) Seterusnya masukkan santan pekat , garam , kerisik , daun puding dan terus kacau . Biar kuah mendidih dan daun puding masak serta kuah jadi sikit . Boleh la ditutup api dapur dan dihidang .
Daun puding
ni rondang nogori..sodap amek nampak... kak nani, nak tengok dapur rumah baru...hehehe
ReplyDeleteNampak sedap rendang tu..
ReplyDelete