Pages

Tuesday, 8 October 2013

Ikan tenggiri tumis kicap...

Hitam hitam si tampuk manggis ,
Walaupun hitam dipandang manis..

Masak kicap ni rupanya memang la macam tak menarikkan tapi hanya yang rasa tau sedap ke atau tak sedap ikan tenggiri tumis kicap ni . Resepi simple dari dapur nannie untuk hari ni . Bahan utama lauk ni ialah kicap manis Kipas Udang dan bawang besar . Simple tapi sedap 'SS' ^_^


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan tenggiri kecil - anggaran 1 kilo
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
2 biji bawang besar
kicap manis 'Kipas udang' - secukupnya
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil lada hitam -boleh ditambah
Minyak masak secukupnya

* Sya guna minyak yang agak banyak utk menumis

CARA MEMASAK:


1) Bersihkan ikan potong menjadi kepingan kecil dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan sehingga agak garing dan angkat toskan ketepikan dulu.

2)Tumbuk semua bawang merah/putih , biji lada hitam . Tumis bahan tumbuk ini sampai naik bau wangi . Masukkan pula bawang besar yang telah dipotong nipis-nipis serta kacau dan biarkan layu sedikit.

3) Kemudian masukkan semua ikan tenggiri yg sudah digoreng , kicap , sos tiram dan kacau semua bahan ni . Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri .

3 comments: