Resepi kacang panjang yang mudah nak di masak dan sentiasa menjadi favorite kami sekeluarga..
BAHAN-BAHAN :
5 ekor sotong - di potong kecil-kecil2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK ATAU KISAR :
Segengam udang kering - basuh dan rendam dlm air panas
3 biji bawang merah-kupas kulit
2 ulas bawang putih -kupas kulit
2 biji cili merah
2 cm belacan
garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
3 biji bawang merah-kupas kulit
2 ulas bawang putih -kupas kulit
2 biji cili merah
2 cm belacan
garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Bersihkan kacang panjang dan dipotong menyerong . Bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan rendam udang kering dlm air panas sekejap kemudian di tos .
- Tumbuk semua bawang dengan udang kering dan belacan sampai lumat . Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan tumbuk dan kacau .
- Tumbuk semua bawang dengan udang kering dan belacan sampai lumat . Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan tumbuk dan kacau .
-Bila bahan tumbuk yang ditumis sudah masak dan terbit bau boleh la dimasukkan sotong dengan sos tiram . Kacau semua bahan-bahan dan bila sotong masak boleh dimasukkan kacang panjang . Kacau semua bahan dan rasa masin kalau tak cukup baru ditambah garam secukupnya . Bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .
perut meronta-ronta teruja tengok food ini..alahai :D
ReplyDeleteto Lee-Yan-Naa,
ReplyDeleteyum yum mmg sedap sayur ni