Cookies ni baru saja siap tadi masih suam-suam panas yum yum sedap laa . Sementara mood nak 'membaking' ada ni better saya cuba macam-macam resepi kan . Semua resepi kek dan cookies saya ambil dari Joyofbaking.com je , senang cerita klik sana klik sini jumpa resepi yang menarik terus saya cuba dan hasilnya mmmmm sedap laaaa....kalau nak tengok resepi asal boleh klik SINI
113gm mentega
105gm gula perang(brown sugar)
50gm gula
1 biji telur
1 camca teh esen vanilla
130gm tepung gandum
30gm serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk baking powder
1/2 sudu teh baking soda
260gm chocolate chips
1 cawan almond - dicincang kecil
1 cawan almond - dicincang kecil
CARA MEMBUATNYA :
Panaskan oven dulu pada suhu 180'C .
Satukan mentega dan gula dalam mangkuk , pukul hingga kembang lebih kurang dalam 2-3 minit. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul adunan sampai sebati .
Satukan mentega dan gula dalam mangkuk , pukul hingga kembang lebih kurang dalam 2-3 minit. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul adunan sampai sebati .
Ayak tepung bersama serbuk koko , baking powder dan baking soda . Kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega dengan telur tadi kemudian masukkan chocolate chips dan kacang almond serta gaul kaup balik kan sampai sebati semua adunan ni .
Guna sudu kecil untuk susun adunan cookies ni di atas dulang pembakar . Bakar dalam oven selama 10-15 minit atau sehingga cookies masak . Sejukkan cookies atas jaringan. Simpan dalam bekas kedap udara...
Sebelum masuk oven ni...
Tgk cookies k Nannie ni cam nak mengukis juga... sedappppnya...
ReplyDelete* K Nannie, nurul ader award tuk K Nannie... sudi2 ler amik kat blog nurul... :)
to Nurul,
ReplyDeletetq ya singgah sini , hehehe jom kita mengukis ya mmg sedap laa
ye ke Nurul ok terima kasih byk2 ya bagi akak award ok akak gi ambil thanks again bestnya dpt award
As salam wbt Kak Nannie,
ReplyDeleteAduh sedapnye! Ni fav anak saya si Iman ni... Kebetulan haritu ada yg kirimkan dr Malaysia...alhamdullillah dapatlah merasa kuih raya tahun ni :)) Saya simpan resepi yg akak share ni ye! TQ :)