Pages

Wednesday, 15 October 2014

Congo bar

Saya guna resepi Congo Bar dari blog Masam Manis milik kak Azlita Aziz . Memang sedap Congo bar ni ^_^


BAHAN-BAHAN :

315 grm tepung gandum
150 grm mentega
320 grm gula perang / brown sugar
3 biji telur
 2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil esen vanila
250 grm coklat chips
1 cawan kekacang

CARA MEMBUATNYA :

-Panaskan oven kepada suhu 175'C . Sapu butter pada semua pemukaan loyang berukuran 8x8 inci kemudian sapukan pulak tepung gandum pada pemukaan loyang itu .

- Ayak tepung dengan baking powder dan garam kemudian ketepikan dulu . 

- Masukkan gula bersama butter dan digaul rata sampai gula larut . Saya guna senduk kayu untuk mengadun semua bahan ni . Masukkan telur sebiji demi sebiji dalam adunan butter tadi dan dipukul sampai sebati . Kemudian masukkan esen vanilla dan gaul rata semua bahan . 

Masukkan tepung yg sudah diayak dgn baking powder dan garam tadi ke dalam adunan butter .  Masukkan semua chip cokolat dan kekacang dalam adunan dan dikacau semua bahan sampai sebati  dan tuang adunan ke dalam loyang tadi . Rata kan adunan dan boleh ditapur kepingan badan badam serta cokolat chips sebagai hiasan . Bakar dalam ketuhar selama 25-30 minit atau sehingga pemukaan bertukar warna golden brown , jangan over cook .

Saya guna loyang berukuran 10" x 10" x 1.5"

2 comments: