Saya guna resepi Congo Bar dari blog Masam Manis milik kak Azlita Aziz . Memang sedap Congo bar ni ^_^
BAHAN-BAHAN :
315 grm tepung gandum
150 grm mentega
320 grm gula perang / brown sugar
3 biji telur
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil esen vanila
250 grm coklat chips
1 cawan kekacang
3 biji telur
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil esen vanila
250 grm coklat chips
1 cawan kekacang
CARA MEMBUATNYA :
-Panaskan oven kepada suhu 175'C . Sapu butter pada semua pemukaan loyang berukuran 8x8 inci kemudian sapukan pulak tepung gandum pada pemukaan loyang itu .
- Ayak tepung dengan baking powder dan garam kemudian ketepikan dulu .
- Masukkan gula bersama butter dan digaul rata sampai gula larut . Saya guna senduk kayu untuk mengadun semua bahan ni . Masukkan telur sebiji demi sebiji dalam adunan butter tadi dan dipukul sampai sebati . Kemudian masukkan esen vanilla dan gaul rata semua bahan .
- Masukkan tepung yg sudah diayak dgn baking powder dan garam tadi ke dalam adunan butter . Masukkan semua chip cokolat dan kekacang dalam adunan dan dikacau semua bahan sampai sebati dan tuang adunan ke dalam loyang tadi . Rata kan adunan dan boleh ditapur kepingan badan badam serta cokolat chips sebagai hiasan . Bakar dalam ketuhar selama 25-30 minit atau sehingga pemukaan bertukar warna golden brown , jangan over cook .
- Ayak tepung dengan baking powder dan garam kemudian ketepikan dulu .
- Masukkan gula bersama butter dan digaul rata sampai gula larut . Saya guna senduk kayu untuk mengadun semua bahan ni . Masukkan telur sebiji demi sebiji dalam adunan butter tadi dan dipukul sampai sebati . Kemudian masukkan esen vanilla dan gaul rata semua bahan .
- Masukkan tepung yg sudah diayak dgn baking powder dan garam tadi ke dalam adunan butter . Masukkan semua chip cokolat dan kekacang dalam adunan dan dikacau semua bahan sampai sebati dan tuang adunan ke dalam loyang tadi . Rata kan adunan dan boleh ditapur kepingan badan badam serta cokolat chips sebagai hiasan . Bakar dalam ketuhar selama 25-30 minit atau sehingga pemukaan bertukar warna golden brown , jangan over cook .
Saya pun baru try buat..memang sedap makan..
ReplyDeleteMacam senang je..nak try la..
ReplyDelete