Pages

Saturday, 4 October 2014

Ayam goreng kicap manis

Ayam goreng kicap ni saya masak untuk dimakan dengan nasi tomato , alhamdulillah sedap dan senang nak dimasak . Perap saja ayam dengan beberapa jenis bahan , nak tambah atau kurang bahan ikut pada selera sendiri .


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam yang besar - dipotong 12 bahagian
kicap cair secukupnya
kicap pekat secukupnya
sedikit minyak bijan
sedikit serbu perasa 'secukup rasa'
minyak masak secukupnya utk deep frying

* tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri

CARA MEMASAK :
Gaul ayam bersama kicap cair , kicap pekat , serbuk perasa , minyak bijan dan garam secukupnya dalam bekas berisi ayam tadi , semua bahan digaul rata dan perap selama 4-5 jam .

Panaskan minyak yang secukupnya dan goreng semua ayam sampai masak . Bila dah masak boleh diangkat dan tos ayam . Ayam ni boleh dimakan dengan nasi putih , nasi lemak , nasi minyak , nasi tomato , nasi briyani dan lain-lain jenis nasi lagi . 

Ayam yang diperap .

No comments:

Post a Comment