Ayam goreng kicap ni saya masak untuk dimakan dengan nasi tomato , alhamdulillah sedap dan senang nak dimasak . Perap saja ayam dengan beberapa jenis bahan , nak tambah atau kurang bahan ikut pada selera sendiri .
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam yang besar - dipotong 12 bahagian
kicap cair secukupnya
kicap pekat secukupnya
sedikit minyak bijan
sedikit serbu perasa 'secukup rasa'
kicap cair secukupnya
kicap pekat secukupnya
sedikit minyak bijan
sedikit serbu perasa 'secukup rasa'
minyak masak secukupnya utk deep frying
* tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri
* tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri
CARA MEMASAK :
Gaul ayam bersama kicap cair , kicap pekat , serbuk perasa , minyak bijan dan garam secukupnya dalam bekas berisi ayam tadi , semua bahan digaul rata dan perap selama 4-5 jam .
Panaskan minyak yang secukupnya dan goreng semua ayam sampai masak . Bila dah masak boleh diangkat dan tos ayam . Ayam ni boleh dimakan dengan nasi putih , nasi lemak , nasi minyak , nasi tomato , nasi briyani dan lain-lain jenis nasi lagi .
Ayam yang diperap .
No comments:
Post a Comment