Pages

Monday, 22 September 2014

Tumis kicap ikan jenahak

Cara masak untuk ikan jenahak yang sangat simple . Di rumah saya menu ikan yang di masak macam ni memang paling digemari oleh anak-anak saya , alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :-

1 ekor ikan jenahak - 1 kg
2 ulas bawang putih - diracik halus
1 biji bawang besar - diracik
1 inci halia muda - dimayang halus
4 sudu besar kicap cair - boleh tambah
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
air secukupnya - anggaran 3/4 cawan utk kuah
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :-

- Bersihkan ikan serta digaul dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak . angkat ikan dan ditos .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah diracik halus dan kacau sampai layu kemudian masukkan kicap cair , kicap manis , sos tiram , minyak bijan dan dikacau . Masukkan air kosong secukupnya utk kuah kemudian biarkan sampai kuah mendidih .

- Boleh dimasukkan isi ikan yang sudah digoreng tadi serta garam dan kacau rata . Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

1 comment:

  1. Famili m.sdara en somi selalu buat lauk ni..mmg sedap wooo...

    ReplyDelete