Pages

Thursday 25 September 2014

Sambal petai ikan bilis

Alhamdulillah cukup sedap sambal tumis petai yang dicampur denagn ikan bilis ni


BAHAN-BAHAN :-

1 cawan ikan bilis - saiz sederhana dan lembut
1 cawan petai
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
Air asam jawa secukupnya rasa
gula dan garam secukup rasa 

BAHAN-BAHAN DITUMBUK KASAR :-

1 ulas bawang putih
3-4 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan bakar

CARA MEMASAK :-

- Bersihkan ikan bilis dan ditos serta diketepikan dulu , saya guna ikan bilis saiz sederhana yang lembut . Kopek petai ambil isi . Potong bawang besar nipis-nipis dan diketepikan dulu .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu dan terbit bau wangi . Kemudian masukkan ikan bilis tadi dan kacau lagi sampai ikan bili masak dan agak garing . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Masukkan bawang besar , garam dan gula secukup rasa dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan semua petai dan air asam jawa secukupnya kemudian terus kacau sambal . kacau semua bahan dan boleh dirasa jika ada bahan kurang boleh ditambah ikut selera sendiri .

-  Bila dah masak boleh la ditutup api dapur . 



No comments:

Post a Comment