Syukur alhamdulillah..
5 bahagian peha ayam
2 sudu kecil serbuk lada hitam - ditumbuk lumat
2 sudu besar Italian mix herbs
6 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
4 sudu besar seasoning Maggi - botol kecil
Olive oil secukupnya
Mentega secukupnya
Garam secukup rasa
4 sudu besar seasoning Maggi - botol kecil
Olive oil secukupnya
Mentega secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MASAK :
Ayam dibersihkan serta dikelar-kelar kemudian ayam digaul rata dengan mix italian herbs , bawang putih , lada hitam , garam secukupnya dan sedikit minyak zaitun dan perap selama 6 jam , simpan dalam peti sejuk dulu . Resepi ini boleh dikurang atau ditambah bahannya ikut pada kesesuaian selera kita dan kalau ayam besar kuantiti bahan pun kena ditambah .
- Panaskan grill pan dan oleskan pemukaan grill pan dengan 1-2 sudu besar butter , bila butter dah cair boleh la diletakkan 2-3 peha ayam kemudian tutup grill pan , guna api sederhana besar . Kena selaly check ayam dan boleh lah di balik-balikkan ayam sampai kesemua bahagian ayam masak dengan elok . dah masak boleh la dihidangkan dgn salad dan chicken gravy.
Yumyum alhamdulillah....
No comments:
Post a Comment