Pages

Friday, 26 September 2014

Sup kobis cina campur suuhun/fucuk

Lagi satu resepi ringkas dari saya , cepat dimasak sedap dimakan . Sup sayur macam ni sangat sedap di makan dengan nasi kemudian ada ikan masin sepat dan ayam goreng serta sambal belacan , yum yum .


BAHAN-BAHAN :

500 grm sayur kobis cina
1 peket campuran suuhun/fucuk - boleh tambah
air secukupnya
Sedikit minyak utk menumis

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

1 genggam ikan bilis
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur kobis cina dan dipotong kecil  , ketepikan dulu . Bersihkan ikan bilis dan direndam sekejap kemudian ditos dan ditumbuk semua bersama bawang putih serta bawang merah . Rendam suhun dan fucuk dlm bekas yg sesuai dan biarkan sampai suhun/fucuk kembang . kemudian tos dan ketepikan dulu .

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan air secukupnya . Biarkan kuah mendidih dan masukkan sayur kobis cina , rasa kuah sup jika kurang masin baru ditambah garam . bila sayur dah masak boleh  dimasukkan suuhun/fucuk dan dikacau sekejap kemudian terus tutup api dapur . Tutup periuk nanti suuhun/fucuk akan masak dalam sup yang panas .

No comments:

Post a Comment